25/10/2019 Evert Slager

Round 13: Motul Qatar Round, 24-26 October – Friday

ENG) Loris Baz seventh in WorldSBK Race 1 in Qatar
Loris Baz finish seventh in WorldSBK Race 1, which was run in sweltering conditions under the floodlights at the Losail International Circuit in Qatar this evening.

Ten Kate Racing Yamaha rider overcame the handicap of pain in his chest, a result of his crashes in Argentina, to finish as the Top Independent rider today, with the Frenchman riding a strong race to across the line in seventh place.

Loris Baz: “My chest wasn’t that painful in the race, but I definitely wasn’t able to move around on the bike how I wanted, which made things harder for me. But I don’t think I lost time because of this; it just made the race a bit tougher. I wasn’t feeling great for the first few laps and the pace of the guys at the front was also a bit of a surprise. I was struggling for grip and nearly highsided myself on corner entry, but changing maps brought an improvement and from that point on it was all about not making any mistakes. I knew at the end of the race I could be faster than the four riders ahead of me, but when I caught them, I was missing just a bit of rear grip and couldn’t make a move on them. It was a good race, but yesterday I really thought we’d be in contention for a podium finish and we were far from this today. It seems we struggle a bit when the humidity increases, so we need to find out why ahead of tomorrow’s two races.”

 

(NED) Loris Baz zevende in de WorldSBK Race 1 in Qatar
Loris Baz is vanavond als zevende gefinisht in WorldSBK Race 1, een race die onder zinderende omstandigheden en bij kunstlicht werd verreden op het Losail International Circuit in Qatar.

De Ten Kate Racing Yamaha rijder overwon de handicap van pijn in zijn borst, een gevolg van zijn valpartijen in Argentinië, om vandaag na een sterk gereden race als zevende en als Top Independent coureur de finish te passeren.

Loris Baz: “Mijn borst was niet zo pijnlijk in de race als een dag eerder, maar ik kon me zeker nog niet bewegen op de motor zoals ik dat wilde, wat het voor mij moeilijker maakte. Maar ik denk niet dat ik hierdoor tijd verloor; het maakte de race alleen maar iets moeilijker. De eerste paar ronden voelde ik me niet goed en ook het tempo van de jongens vooraan het veld was een beetje een verrassing voor me. Ik had moeite om grip te vinden en ik had bijna een paar keer een highsider in de bochten, maar het veranderen van de mapping bracht een verbetering met zich mee en vanaf dat moment ging het er allemaal iets makkelijker, ook omdat ik geen fouten meer maakte. Ik wist dat ik aan het einde van de race sneller kon zijn dan de vier coureurs voor me, maar toen ik aan hun achterwiel zat, miste ik een beetje grip achter en kon ik geen aanval doen. Het was een goede race, gisteren dacht ik echt dat een podiumplek mogelijk was maar dat was vandaag niet het geval. Het lijkt erop dat we het een beetje moeilijk hebben als de luchtvochtigheid toeneemt, dus we moeten uitvinden hoe we dit voor de twee races van morgen op kunnen lossen.”

Results Friday:

Free Pratice 3 | Superpole | Race 1

, ,